ALUMINIUM: KNAP STAALTJE METAAL

Er zijn veel goede redenen om te kiezen voor aluminium. Aluminium is een veelgebruikt materiaal in tal van sectoren en branches. Met name in de architectuur en bouw van zowel woningen als (bedrijfs-)gebouwen is aluminium een graag gezien materiaal. Of u het nu heeft over patio’s voor woningen of gigantische wolkenkrabbers. En dat is niet voor niets. Aluminium bezit een flink aantal excellente eigenschappen die het tot een prachtig stukje metaal maken. De voordelen op een rij.

ALUMINIUM: KNAP STAALTJE METAAL

Lichtgewicht
Aluminium is een ongelofelijk licht materiaal. Het is drie keer zo licht als staal, maar even sterk als staal. Het materiaal is daardoor een veel interessantere optie voor tal van branches. Sterker nog: zonder aluminium was een vliegtuig de lucht in krijgen heel erg moeilijk geweest.

Overvloed
Aluminium is al langer onderdeel van de wereld dan de mensheid. Althans de bron van aluminium: ruw bauxieterts. Zo’n 15 tot 25% – afhankelijk van het soort en de locatie van de winning – bevat aluminium. Na zuurstof en silicium is het het 3e meest voorkomende element op aarde. Ongeveer 8% van de aarde bestaat uit bauxiet en daarmee is de oorspronkelijke erts in overvloed aanwezig op onze aarde. 

Laag smeltpunt
Aluminium heeft een relatief laag smeltpunt met 660.3°C. Dat is met name handig voor bijvoorbeeld het gieten van (auto)velgen. Het is bovendien ongelofelijk vervormbaar. Het is net alsof u deeg kneedt. Van aluminium kunnen we bovendien ongelofelijk dun (plaat)materiaal maken.

Recyclebaar
Waar andere materialen soms of met moeite recyclebaar zijn, is aluminium heel gemakkelijk, volledig en eeuwig te recyclen. U zou dus kunnen stellen dat de levenscyclus van aluminium oneindig is. Dat kunnen maar weinig andere metalen zeggen.

Corrosiebestendig
Aluminium is in hele hoge mate resistent tegen corrosie. Dat is te danken aan de aluminium-oxidelaag. Deze mate van corrosie houdt stand in veel verschillende milieus, zoals zoet en zout water, chemicaliën en bodemsoorten en de meeste voedingssoorten.

Het nadeel
Aan aluminium zit eigenlijk maar een nadeel. Het kost heel veel energie om het te maken. Voor het maken van één ton klassiek aluminium wordt de hoeveelheid stroom verbruikt die 4 gezinnen een heel jaar door verbruiken. Bij E-MAX vinden we dat het onze verantwoordelijkheid is als schakel binnen de aluminiumketen om dat energieverbruik actief te verlagen. Dat doen we omdat we vinden dat het beter kan en omdat het moet. Zodat we ook over dertig jaar van dit bijzondere element kunnen genieten in een wereld die weet hoe ze met haar natuurlijke bronnen omgaat.