DE FEITEN VAN X-ECO OP EEN RIJTJE

X-ECO is aluminium vervaardigd uit een zo hoog mogelijke concentratie aan gerecycled aluminium met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot. Het is aluminium met minimaal dezelfde eigenschappen als het klassiek aluminium én het is legeringsrijker dan het klassiek aluminium. Hoogwaardig en duurzaam aluminium is het resultaat.

Kwaliteit niet in het geding
Inmiddels hebben wij en veel van onze klanten ruim tien jaar ervaring met X-ECO. Voor X-ECO op de markt kwam, hadden we reeds uitvoerig onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het product. Sinds de lancering van X-ECO zijn we dit voortdurend blijven doen en iedere keer blijkt opnieuw dat X-ECO hoogwaardig aluminium is dat op het gebied van kwaliteit minimaal gelijkwaardig is aan klassiek aluminium.

DE FEITEN VAN X-ECO OP EEN RIJTJE

Oppervlakteproblemen en corrosievorming, zoals filiforme corrosie, worden bij X-ECO net zoals bij klassiek aluminium volledig uitgesloten, omdat we het op de juiste manier voorbehandelen.

De eigenschappen van de X-ECO-legering zijn conform de Europese standaarden: EN-486, EN-515, EN-573, EN-602, EN-755, EN-12020 en EN-15088. Daarnaast beschikt X-ECO uiteraard over de nodige certificaten, zoals het oorsprongscertificaat, het werkwijzecertificaat en het low carbon and highest recycle content certificaat.

 

Geen gebrek aan recyclebaar materiaal
Aluminium is iets meer dan een eeuw beschikbaar in de wereld. Van al dat aluminium dat sindsdien geproduceerd is, is er nog ongeveer 75% in gebruik. Momenteel komen veel van die producten in hun end-of-life-fase. Er is dus voldoende materiaal ter recyclage op de wereld aanwezig; we hoeven het enkel op te halen of te vervangen, gezien de gewijzigde eisen aan het product. Voor het maken van X-ECO gebruiken we dan ook zo veel mogelijk gerecycled aluminium. Op dit moment is dat 80 tot 97% van het totaal. Voorlopig moeten we het gerecycled materiaal verdunnen met nieuw aluminium om de huidige legeringsspecificaties te garanderen.

Maar in dat laatste beheersen we de regels van de kunst steeds beter, waardoor we steeds minder nieuw aluminium hoeven te gebruiken. Door deze werkwijze kunnen we ook garanderen dat het klassiek aluminium perfect combineerbaar is met onze X-ECO.

De rest van ons verbruik vullen we aan met klassiek aluminium dat uit niet-fossiele brandstoffen is voltrokken. Bij voorkeur doen we dat binnen Europa zelf, met locaties in IJsland en Noorwegen bijvoorbeeld, zodat we ook wat transport betreft een zo laag mogelijke carbon footprint achterlaten.

De prijs maakt het verschil
De prijs doet ertoe; dat begrijpen we bij E-MAX. Het is een veelgehoorde misvatting dat duurzaam aluminium duurder zou zijn dan klassiek aluminium. Door strategisch in te kopen, zijn we in staat X-ECO aan te bieden tegen de gelijke prijs van klassiek aluminium. 

Wet en regelgeving
Anno 2019 is het niet in wet en regelgeving vastgelegd dat gebruik van duurzaam aluminium verplicht is. Enerzijds zeggen wij: nóg niet. Anderzijds zeggen wij: het is te allen tijde onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Voor E-MAX is duurzaamheid vanzelfsprekend. Door als belangrijke schakel de carbon footprint te verlagen, zijn we in staat bij te dragen aan de circulaire economie en een duurzame (aluminium)industrie. Als partner in de keten kunt u dat ook doen. U kunt het zelfs gebruiken als unique selling point binnen uw industrie.

Aan de slag met X-ECO?
X-ECO is even makkelijk in het gebruik als klassiek aluminium en het is te gebruiken in dezelfde toepassingen als klassiek aluminium. Voor bouw- en constructietoepassingen raden wij u specifieke X-ECO-legeringen aan.

Contact
Wilt u aan de slag met X-ECO? Neem contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden.