X-ECO

Legeringen gemaakt uit duurzaam, low carbon aluminium met dezelfde hoogwaardige eigenschappen als legeringen uit klassiek (primair) aluminium? E-MAX bewijst het met X-ECO. 

Voor E-MAX is duurzaamheid vanzelfsprekend. Na jaren van intensief onderzoek en praktijktests met gerecycled aluminium zijn we in 2008 op de markt gekomen met legeringen uit hoogwaardig en duurzaam aluminium onder de merknaam X-ECO.

De uitstekende mechanische en oppervlakte-eigenschappen zijn na jarenlang wetenschappelijk onderzoek door de Vrije Universiteit Brussel bevestigd. De duurzaamheid is aangetoond door onafhankelijk expert DNV dat aan E-MAX een Verklaring Verificatie CO2-emissie voor X-ECO circulair aluminium heeft toegekend. Hieruit blijkt dat de productie van X-ECO een uiterst lage carbon footprint van 2,03 ton CO2 per ton aluminium tot gevolg heeft.

Kiest u voor de X-ECO legering, dan kiest u voor low carbon aluminium. De inzet van deze legering geeft uw eindproduct een lagere carbon footprint. Veel van onze klanten uit de architectuur en bouw kiezen vol overtuiging voor deze legering. Dezelfde kwaliteit, maar dan met een lagere impact op het milieu. Dit past volledig binnen het nieuwe duurzamer bouwen.

INFOGRAPHICS

Bekijk in één oogopslag het resultaat en het effect op X-ECO premium circulair aluminium.

INFOGRAPHICS

Waarom kiezen voor profielen met een X-ECO legering?

Uitermate hoge kwaliteit
De naam X-ECO geeft een belangrijke eigenschap van het product aan: gelijkwaardigheid. De eigenschappen van onze duurzame, low carbon aluminiumlegeringen zijn namelijk gelijkwaardig aan die van klassiek aluminium.
Minder CO2-uitstoot en energieverbruik
Bij de recyclage van aluminium wordt 60 tot 80% minder CO2 uitgestoten dan bij de productie van klassiek aluminium. Bovendien vraagt de hersmelting van aluminium slechts 5% van de energie die vereist is bij de ontginning van klassiek aluminium.
Conform Europese standaarden
De eigenschappen van de X-ECO legering zijn conform de Europese standaarden: EN-486, EN-515, EN-573, EN-602, EN-755, EN-12020 en EN-15088.
Maximaal aandeel gerecycled aluminium
Bij de productie van X-ECO aluminium wordt 80 tot 97% gerecycled aluminium ingezet. Het overige deel bestaat uit klassiek (primair) aluminium. Dit is in sommige gevallen nodig om de exacte legeringssamenstelling te bereiken.
Specifieke types voor bouw- en constructietoepassingen beschikbaar
Afhankelijk van uw doelstellingen raden wij specifieke legeringstypes aan. Bovendien kiest u steeds uit een uitgebreid gamma aan geometrische profielvormen.
Lokale productie, dus voordelig voor het milieu
De centrale ligging van onze productievestigingen biedt voordelen tijdens verwerking en transport. Dit vertaalt zich o.a. in een verminderde belasting van het milieu en lagere transportkosten.
Zorgvuldige omgang met het basismateriaal of scrap
De gerecyclede grondstoffen worden zorgvuldig bemonsterd en gecontroleerd om maximale inzet in het productieproces te behalen. Dit gebeurt op chemische samenstelling en verschijningsvorm. Voordeel hiervan is dat de juiste chemische samenstelling en recycling altijd in balans zijn. Zo kan maximale recycling gerealiseerd worden.
Uiterst nauwkeurige homogenisatie
Om billets optimaal in te zetten tijdens het extrusieproces worden deze tijdens de nabehandeling gehomogeniseerd. Dit gebeurt in batchovens, waarbij de variatie in temperatuur maximaal 5 graden is. Dit proces wordt gemonitord en bewaakt door temperatuurcontroles.
De hoofdprocesdata worden continu gemeten, geregistreerd en gearchiveerd
Conform de kwaliteitsnormen ISO 9001 en IATF 16949 worden alle afzonderlijke processtappen continue gemeten, geregistreerd en gearchiveerd. Traceerbaarheid is hiermee altijd gegarandeerd. U kunt erop vertrouwen dat u de beste kwaliteit ontvangt.
Mechanische eigenschappen
Door de toepassing van gerecycled materiaal zijn de X-ECO legeringen rijker aan legeringselementen. Voordeel is dat een aantal mechanische eigenschappen gunstiger uitvallen dan bij klassiek aluminium. Gevolg hiervan is dat eenzelfde legering voor meerdere toepassingen inzetbaar is.

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK NAAR KWALITEIT VAN CIRCULAIR ALUMINIUM

In samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel is al meer dan 10 jaar wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de kwaliteit van circulair aluminium. Dit onderzoek bewijst de goede prestaties van X-ECO premium circulair aluminium, namelijk:

  • Een matte, gelijkmatige oppervlaktestructuur na etsen. Met de juiste legeringssamenstelling en procesparameters wordt een matte, gelijkmatige oppervlaktestructuur bereikt;
  • Lage kleurvariatie na anodisatie. Goede beheersing van het beitsproces voorkomt kleurverschillen;
  • Goede weerstand tegen filiforme corrosie na poedercoating. Goede beheersing van de procesparameters en gebruik van hoogwaardige grondstoffen leiden tot goede weerstand tegen filiforme corrosie.
WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK NAAR KWALITEIT VAN CIRCULAIR ALUMINIUM