CIRCULAIRE ALUMINIUMPROFIELEN, DUURZAAM GEMAAKT.

Sinds jaar en dag richt E-MAX haar volledige bedrijfsvoering in op duurzaam werken. Vanzelfsprekend hoort daar ook duurzame elektriciteitsproductie bij. We garanderen dan ook dat onze “groene” aluminiumprofielen ook met “groene” stroom gemaakt zijn.

Groene energie sinds 2013
E-MAX wekt al sinds 2013 een groot deel van de energiebehoefte voor het productieproces van aluminiumprofielen zelf op. Op onze locatie in Dilsen-Stokkem liggen 3 hallen vol met zonnepanelen met een totaal vermogen van 3.2 megawatt. In 2018 is deze capaciteit nog eens flink uitgebreid met de plaatsing van een eigen windmolen. Deze windmolen is 150 meter hoog en brengt 2,0 megawatt duurzame stroom op.

Drie vlaggen met het EMAX logo

Ambities naar de toekomst
De twee grote extrusiepersen in Dilsen-Stokkem hebben een wisselende energiebehoefte. De verschillende fasen in het productieproces gaan immers gepaard met flinke pieken en dalen in het elektriciteitsverbruik. “Om ook tijdens piekmomenten zelf opgewekte elektriciteit te kunnen gebruiken, zullen we toekomstig nog in een batterij met hoge capaciteit voor de opslag van stroom investeren. Met de momenteel beschikbare techniek realiseren we echter al het maximaal haalbare rendement.” vertelt Hendrik Claes, QESH Manager van E-MAX. Hij vult aan; “Momenteel wekken we met behulp van onze zonnepanelen en windmolen 82% van de totaal benodigde hoeveelheid stroom op. Door de wisselende behoefte moeten we echter tijdens piekmomenten soms nog stroom bijkopen. Tijdens dalmomenten leveren we vervolgens weer stroom aan het net terug, zodat we uiteindelijk 54% zelf verbruiken. Met een batterij kunnen we dat percentage vanzelfsprekend nog flink verhogen”.

Uw voordelen op rij
“Om profielen van premium circulair aluminium X-ECO aan te kunnen bieden, denkt E-MAX “green and lean” in alle fasen van de productie- en distributieketen” legt Stijn Kusters, Plant Manager van E-MAX Dilsen uit. “Zo hebben niet alleen wij zelf, maar ook onze opdrachtgevers iets aan onze duurzame werkwijze.”

De voordelen zijn dan ook legio:

  • De X-ECO aluminiumprofielen van E-MAX worden vervaardigd uit billets van hoogwaardig, circulair aluminium die in de eigen smelterij in Kerkrade (NL) worden geproduceerd. Het recyclagegehalte daarvan is ruim boven de 85%. Dat is goed voor het milieu en het draagt bij aan de overheidsdoelstellingen voor de vermindering van de CO2-emmissie.
  • Het zelf opwekken van elektriciteit heeft ook economische voordelen, waardoor we onze producten tegen een concurrerende prijs kunnen aanbieden.
  • Door gebruik te maken van circulair aluminium, die bovendien met door onszelf opgewekte energie wordt geproduceerd, hebben onze opdrachtgevers ook een belangrijk ecologisch argument richting hun eindklanten.
  • En diezelfde eindklant zal, zeker in de toekomst, grote financiële voordelen ondervinden zodra CO2-vriendelijke grondstoffen aan een gunstiger belastingtarief aangekocht kunnen worden. De Europese Green Deal is alvast een belangrijke stap in deze richting.

Daar blijft het niet bij
“Naast het opwekken van duurzame energie werken we ook op andere manieren aan duurzaam aluminium” aldus Hendrik Claes. Stijn Kusters vult aan; “Dit jaar zijn grote stappen gezet op het gebied van waterverbruik. Twee open koeltorens met een werkingsprincipe gebaseerd op de verdamping van grote hoeveelheden leidingwater zijn vervangen door state-of-the-art adiabatische koeltorens met een gesloten circuit. De nieuwe koeltorens verbruiken tot 90% minder water. Bovendien is er geïnvesteerd in grote regenwaterputten waardoor er op dit moment geen leidingwater meer gebruikt wordt voor de koeling van onze machines. Op deze manier zal het leidingwaterverbruik voor de volledige plant dalen met 6.000 m³/jaar.

Stap ook over op hoogwaardig, circulair aluminium
X-ECO is zeer hoogwaardig, circulair aluminium dat op een duurzame manier wordt geproduceerd. De prijs is marktconform en vergelijkbaar met klassiek aluminium. De CO2-belasting van X-ECO is echter vele malen lager dan die van klassiek aluminium.