HISTORIE

Het verhaal van E-MAX is er een van ondernemen: het creëren en het realiseren van kansen. Zo zijn we uitgegroeid tot een betrouwbare partner in het ontwikkelen van duurzame, low carbon aluminiumoplossingen.

Alles begint in 1996. Drie ondernemers maken hun droom waar. Ze starten een eigen bedrijf, gespecialiseerd in aluminiumextrusie: E-MAX Sustainable Aluminium.

In 1997 wordt de productie opgestart, waarbij tien medewerkers met een 2.500 ton extrusiepers twee klanten bevoorraden. Door de groei van het klantenbestand kan al in 2000 een tweede pers van 3.500 ton worden opgestart.

In 2001 zorgt de overname van E-MAX door ondernemer Jos Vaessen voor extra groeimogelijkheden. Het machinepark kan worden uitgebreid en het personeelsbestand groeit tot 40 werknemers. E-MAX bedient inmiddels een 200-tal klanten in België en Nederland.

Vanaf 2002 wordt door professionele samenwerking met onderaannemers het afzetgebied uitgebreid naar Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk.

In 2005 nemen we een volledig nieuwe logistiek centrum in gebruik. Het machinepark wordt uitgebreid met een automatische verpakkingsunit. Intussen realiseert E-MAX een omzet van ca. € 80 mln.

2007: E-MAX ondergaat een belangrijke verandering. We nemen een aluminiumgieterij van Alcoa in Kerkrade (NL) over. Zo verzekeren we ons van constante aanlevering van grondstoffen. Meteen worden de eerste stappen ondernomen om tot een kruisbestuiving tussen beide bedrijven te komen.

In 2008 zet E-MAX nog een stap verder op de internationale markt. We voorzien nu ook Rusland van aluminiumoplossingen.

2009: De groei van het bedrijf vraagt om meer uitbreidingen. E-MAX bouwt haar machinepark nog verder uit met nieuwe packaging-units, zaagmachines en een automatisch opslagsysteem voor matrijzen. Ook in de gieterij in Kerkrade worden de nodige investeringen gedaan.

2010: De synergie tussen de extrusie-afdeling in Dilsen en de gieterij is compleet. E-MAX treedt naar voren als een volwaardige aluminiumgroep. We pionieren op het gebied van duurzaam aluminium door de lancering van de X-ECO legeringen. Hieraan zijn drie jaar onderzoek met hoogstaande onderzoeksinstellingen vooraf gegaan.

In 2011 groeien we nog verder door de integrale overname van Alex, een aluminiumextrusiebedrijf in Gullegem (BE). Alex is een jonge onderneming met een erg moderne infrastructuur en een indrukwekkende architectuur. De locatie dichtbij de Franse grens en de toegang tot de Franse markt bieden grote kansen en zijn in elke zin complementair met de activiteiten van E-MAX.

2017: Het aluminiumextrusiebedrijf van BOAL in Wevelgem (BE) wordt overgenomen en geïntegreerd in de activiteiten van de E-MAX Group. Zowel de machinecapaciteit als het personeelsbestand groeit daarmee verder naar 60.000 ton per jaar en 400 medewerkers. Door de overname krijgt het bedrijf nog sterker voet aan de grond in Frankrijk. In de afgelopen jaren is bovendien fors geïnvesteerd in de gieterij en in de opwekking van duurzame energie. Daarmee zijn wij de enige aanbieder in de Benelux die volledig en uitsluitend low carbon aluminiumprofielen levert.

In juli 2023 tekent Constellium SE een bindende overeenkomst met E-MAX voor de verkoop van 3 van haar extrusiefaciliteiten gevestigd in Landau, Crailsheim en Burg in Duitsland. De definitieve transactie is afgerond op 30 september 2023. E-MAX zet hiermee een mooie stap in haar groeistrategie en vergroot naar 800 medewerkers met een jaarlijkse omzet van 500 miljoen euro. Met een totale extrusiecapaciteit van 100.000 ton per jaar kan E-MAX haar eigen X-ECO gietcapaciteit van 80.000 ton volledig in eigen beheer verwerken.