DNV verificatie toont zeer lage carbon footprint X-ECO aan.

Duurzaam en hoogwaardig aluminium door goede beheersing recyclingproces.

DNV verificatie toont zeer lage carbon footprint X-ECO aan.

Na een intensieve verificatie heeft onafhankelijk expert DNV aan E-MAX een Verklaring Verificatie CO2-emissie voor X-ECO circulair aluminium toegekend. Hieruit blijkt dat de productie van X-ECO een uiterst lage carbon footprint van 2,03 ton CO2 per ton aluminium tot gevolg heeft. Eerder al toonden studies van de Vrije Universiteit Brussel aan dat alle mechanische en oppervlakte- eigenschappen van X-ECO minimaal gelijkwaardig zijn aan klassiek aluminium. Dat betekent dat E- MAX met X-ECO een kwalitatief hoogwaardig aluminium met een hoog recyclagegehalte en een zeer lage carbon footprint in handen heeft. We spraken daarover met Hendrik Claes en Carlos Kampen.

X-ECO; Premium sustainability.
Hendrik Claes is QESH-manager bij E-MAX en vanuit die hoedanigheid intensief betrokken bij het certificeringsproces van X-ECO. Hij vertelt: “X-ECO is de merknaam van het hoogwaardige, circulaire aluminium dat E-MAX in haar aluminiumgieterij in Kerkrade (NL) produceert. Het product bevat een hoog gehalte gerecycleerd aluminium (80%) en heeft een uiterst lage carbon footprint van 2,03 ton CO2 per ton aluminium.” Hij voegt eraan toe; “Ter vergelijking; het wereldwijde gemiddelde is 18 ton CO2 per ton aluminium. En het Europees gemiddelde is 8 ton CO2 per ton aluminium. We zijn dan ook blij met de lage uitkomst van de verificatie door DNV. Toch zijn we nog niet helemaal tevreden. Het is namelijk onze ambitie om de lage carbon footprint de komende jaren nog verder te verlagen.”

X-ECO is beschikbaar in vier legeringen:
X-ECO6060 / EN AW-6060;
X-ECO6063 / EN AW-6063;
X-ECO6005A / EN AW-6005A;
X-ECO6061 / EN AW-6061.
Deze legeringen voldoen aan de Europese standaarden EN 486 en EN 573-3.

Op de vraag hoe het kan dat de productie van X-ECO zo’n lage carbon footprint heeft antwoordt Hendrik; “Op de eerste plaats gaat het hier natuurlijk om recycling van aluminium. Er hoeft daarvoor geen bauxiet gewonnen en tot aluminium verwerkt te worden en er is veel minder transport noodzakelijk. Dat leidt tot een veel lagere uitstoot van CO2. Daarnaast hebben we stevig geïnvesteerd in de opwekking van hernieuwbare energie met zonnepanelen. Ook hebben we onlangs nieuwe smeltovens in onze aluminiumgieterij in Kerkrade geïnstalleerd. Deze ovens verbruiken tot wel 20% minder energie dan de oude ovens. Bovendien beheersen we het energieverbruik tijdens het smeltproces op en top. Ook dat resulteert in minder CO2-uitstoot. Last but not least hebben we onze materiaalstromen heel goed in kaart gebracht. We kennen de samenstelling van het gebruikte materiaal dat we aankopen zo goed, dat we tijdens het smelten slechts weinig klassiek aluminium hoeven toe te voegen. Bovendien kopen we voor het toevoegen alleen gecertificeerd aluminium geproduceerd met hernieuwbare energie en dus met een laag CO2-gehalte aan.”

De verklaring is volgens ISO-normering 14064 tot stand gekomen. Dat wil zeggen dat de CO2-uitstoot van alle deelprocessen (van aankoop en transport van gebruikt materiaal, tot het verwerken en het transport voor levering aan klanten) is meegenomen. De normering kent drie aandachtsgebieden;

  • Scope 1; de directe CO2 uitstoot als gevolg van het gebruik van aardgas voor de productie,
  • Scope 2; de indirecte emissies i.v.m. het verbruik van elektriciteit voor het productieproces,
  • Scope 3; de uitstoot die gepaard gaat met de aankoop van goederen en diensten zoals transport van gebruikt en gerecycleerd aluminium, verwerking van productie-afval, woon- /werkverkeer van werknemers, zakelijke reizen, transport en distributie, e.d.

Ex aequo; Premium quality.
Carlos Kampen, Projectmanager bij E-MAX wil ook de kwaliteit van het product benadrukken; “De naam X-ECO is afgeleid van het Latijnse ‘ex aequo’, dat ‘gelijkwaardig aan’ betekent. X-ECO is namelijk legeringsrijk circulair aluminium met een uitgebalanceerde samenstelling aan sporenelementen. Dat maakt dat alle mechanische en oppervlakte-eigenschappen minimaal gelijkwaardig zijn aan klassiek aluminium.” Het bewijs daarvoor is geleverd door de Vrije Universiteit Brussel. Daar is al meer dan 10 jaar wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de kwaliteit van circulair aluminium. Dit onderzoek bewijst de goede prestaties van X-ECO op het gebied van oppervlaktestructuur na etsen, kleur na anodisatie en weerstand tegen filliforme corrosie na poedercoating. “Dat betekent dus dat X-ECO tegelijkertijd een zeer duurzaam als een kwalitatief hoogwaardig product is”, aldus Carlos Kampen.

“E-MAX maakt hoogwaardige aluminiumprofielen met een zeer hoog gehalte gerecycleerd aluminium en een zeer lage CO2-uitstoot.”

Geloof in circulair aluminium
E-MAX gelooft in circulair aluminium. Carlos Kampen licht dat toe. “We hebben de afgelopen 12 maanden nieuwe smeltovens in onze aluminiumgieterij in Kerkrade geïnstalleerd. Dat was een behoorlijke investering in tijd en geld. Dat doe je niet als je niet in een product gelooft. De productiecapaciteit is namelijk ook vergroot. Tot 80.000 ton per jaar. De billets die we hier produceren verwerken we in onze eigen extrusiebedrijven tot hoogwaardige aluminiumprofielen. Zo maken we de X-ECO-slogan Premium quality. Premium sustainability waar.”