INVESTERING VAN € 15 MILJOEN IN NIEUWE SMELTOVENS.

Met deze investering werken we nog duurzamer.

Circulair en koolstofarm aluminium: dat is het doel waar we bij E-MAX al jaren naartoe werken met het hoogwaardige, superduurzame circulaire aluminium X-ECO. Met een investering van € 15 miljoen in twee nieuwe smeltovens op onze locatie in Kerkrade is dat doel dichterbij dan ooit.

Smeltovens voor de toekomst
Momenteel zijn er in onze gieterij in Kerkrade drie smeltovens van meer dan twintig jaar oud in bedrijf. Deze zullen halverwege 2022 vervangen zijn door twee nieuwe, state-of-the art smeltovens. Het huidige productievermogen van 60.000 ton wordt met de ingebruikname van de twee nieuwe ovens met meer dan 40% verhoogd tot maar liefst 85.000 ton billets per jaar. “Maar verhoging van het productievolume is niet het belangrijkste doel van deze investering” volgens Dimtri Fotij, CEO van E-MAX. “Nog duurzamer produceren is dat wel. De nieuwe ovens voldoen volledig aan de laatste Europese normen met betrekking tot CO2-uitstoot. Een nieuwe filterinstallatie zorgt ervoor dat onze uitlaatgassen voldoen aan de strengste Europese emissienormen. Een derde voordeel is de besparing van 30% op gasverbruik. En bovendien gebruiken wij enkel schroot van oude aluminium ramen en deuren, zodat er minder bauxiet gewonnen hoeft te worden. Dat betekent dus minder uitputting van grondstoffen”.

INVESTERING VAN € 15 MILJOEN IN NIEUWE SMELTOVENS.

Inventieve technologie
Bijzonder aan een van de twee ovens is dat het een zogenaamde tweekameroven is. Met deze technologie zijn we in staat om zwaar gecontamineerd aluminium te verwerken. Daarbij kunt u denken aan aluminium met kunststof- en / of lakaanhechtingen. De andere oven zetten we in om gebruikt aluminium met minder contaminatie te verwerken. Deze techniek stelt ons in staat om nog meer gebruikt aluminium te recycleren. Zo werken we toe naar 100% circulair aluminium met dezelfde hoogwaardige eigenschappen als klassiek aluminium.

Ook uw producten future proof
Met X-ECO zijn we al in staat om aluminiumprofielen te produceren met meer dan 90% recyclegehalte én met minimaal dezelfde mechanische en oppervlakte-eigenschappen als klassiek aluminium. Jarenlange onderzoeken van de Vrije Universiteit Brussel en de TU Delft hebben dat aangetoond. Als E-MAX mogen we ons inmiddels een belangrijke speler en pionier op het vlak van de ontwikkeling en productie van circulair aluminium noemen. Aluminium dat niet enkel voor het overgrote deel uit gerecycleerd materiaal bestaat, maar ook nog eens zorgt voor een enorme besparing op de CO2-uitstoot.

“Vijftig miljoen is een zware investering voor een middelgroot bedrijf
als het onze, maar het levert ons wel een voorsprong van tien jaar op.”

Dimitri Fotij,
CEO van E-MAX


Sluitstuk
De investering in de nieuwe smeltovens staat niet op zich. Het is een van de vele investeringen op onze reis naar duurzame productie. “In totaal hebben we in die reis van
meer dan tien jaar zo’n € 50 miljoen geïnvesteerd” aldus Dimitri Fotij.
“Een zware investering voor een middelgroot bedrijf als het onze, maar het levert ons
wel een voorsprong van tien jaar op.”