MOOIE MIJLPALEN – VERDUURZAMING ALUMINIUMGIETERIJ KERKRADE

Mooi nieuws: de nieuwe, duurzame oven in Kerkrade is helemaal uitgehard. De afgelopen periode zijn er twee belangrijke mijlpalen met betrekking tot de verduurzaming van de aluminiumgieterij in Kerkrade behaald.

Vloeibaar aluminium: de eerste stap naar volledige productie
Op 14 maart is de oven voor het eerst met aluminium beladen met behulp van de nieuwe chargeermachine. Vervolgens is, met de nodige aandacht, op 21 maart voor het eerst vloeibaar aluminium uit de oven gehaald met de aluminiumpomp. En dat is ontzettend soepel verlopen.

MOOIE MIJLPALEN – VERDUURZAMING ALUMINIUMGIETERIJ KERKRADE

Next steps zijn het langzaam opbouwen van de productie. We starten met één gieting per dag, om dat vervolgens uit te bouwen naar vier. Ook zal de inzet van gecontamineerd schroot langzaam worden verhoogd. De oven wordt dan ingeregeld en ook de filterinstallatie wordt dan volledig in gebruik genomen. Naar verwachting gebeurt dit zoals gepland in mei.

Status van de investering
Met de ingebruikname van de nieuwe oven wordt er hard gewerkt aan de circulaire doelen van E-MAX. Als de oven helemaal klaar is, wordt gestart met oven nummer twee. Geen geringe investering. Sterker nog: de investering van € 15 miljoen is voor een middelgroot bedrijf als E-MAX vrij zwaar. Maar het is wel een onmisbare stap in de ambitie om volledig circulair te opereren.