KLEURVERSCHILLEN NA NATUURANODISATIE VAN 6060-LEGERINGEN BIJ EMAX VERLEDEN TIJD

Kleurverschillen na natuuranodisatie zijn verleden tijd bij de 6060-legeringen van E-MAX. Na uitgebreide studies in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel hebben we niet alleen belangrijke oorzaken van kleurveranderingen achterhaald, maar – des te belangrijker – ook vastgesteld hoe kleurverschil kan worden voorkomen. In deze nieuwsbrief leest u er alles over.

De oorzaken van kleurverschillen
Kleurverschil in aluminiumprofielen kan bij alle aluminiumlegeringen voorkomen. Zowel bij klassiek (ook wel primair aluminium genoemd) als bij circulair aluminium. Met X-ECO (premium circulair aluminium) nemen wij die kleurverschillen echter volledig weg. Post-doctoraal researcher Alexander Lutz van de Vrije Universiteit Brussel vertelt: ‘De belangrijkste oorzaken van kleurverschillen zijn de manier van anodiseren, extruderen en de legeringselementen die in het gebruikte aluminium voorkomen. Een onverwachte en ongekende complexiteit die decennialang veel gebruikers de wanhoop nabij bracht. ‘

KLEURVERSCHILLEN NA NATUURANODISATIE VAN 6060-LEGERINGEN BIJ EMAX VERLEDEN TIJD

Belangrijkste oorzaak; de samenstelling van de legering
De legeringen van E-MAX bevatten naast aluminium een groot aantal legeringselementen. Dit zijn o.a. silicium, magnesium, koper, zink, mangaan en ijzer. Deze legeringselementen hebben een grote invloed op de eigenschappen van het aluminium.

‘Het legeringselement ijzer heeft de grootste invloed op de lichtheid van aluminium’, legt Lutz uit. ‘Van nature hebben legeringen die meer ijzer bevatten een donkerdere uitstraling. Dat komt door de aanwezigheid van ijzerpercipitaten in de transparante natuuranodisatielaag. Zeer bepalend is verder de dikte van deze anodisatielaag. Door een dunnere anodisatielaag aan te brengen, zal er minder ijzer in deze laag voorkomen waardoor het geanodiseerd aluminium lichter wordt.’

Het anodisatieproces als beïnvloeder van kleur
Zoals hiervoor aangegeven speelt de dikte van de anodisatielaag een zeer grote rol. Hoe dikker de anodisatielaag hoe donkerder het profiel. De laagdikte kan worden beïnvloed door de volgende procesparameters:

  • Stroomsterkte; hoe hoger de stroomsterkte hoe dikker de anodisatielaag en hoe donkerder het profiel.
  • Temperatuur; hoe hoger de temperatuur van het anodisatiebad hoe dunner de laag en hoe lichter de kleur.
  • Tijd

Hoe langer een profiel geanodiseerd wordt, hoe dikker de anodisatielaag wordt. Het profiel wordt dus donkerder naarmate de tijd van de anodisatie toeneemt. Overigens is niet alleen de deur van het anodisatieproces van belang maar ook de manier waarop de profielen in de baden gehangen worden.

Voorkom kleurverschillen tijdens anodisatie
Gedegen kennis van en controle over het proces voorkomt dus kleurverschillen. Zelfs als profielen uit meerdere productiebatches worden vergeleken. Kies daarom altijd voor professionele en ervaren anodiseurs die bewezen hebben het proces maximaal te beheersen.

Lutz vertelt: ‘Doordat E-MAX de legeringssamenstellingen van haar circulaire aluminium binnen heel nauwe grenzen houdt en ook het extrusieproces volledig beheerst, kan het bedrijf een hoogwaardig product aanbieden. Daarnaast koopt E-MAX ook klassiek (ofwel primair) aluminium binnen nauwe grenzen aan en kan dit zonder kleurverschil met X-ECO 6060.22 verwerkt worden.’

Andere factoren die het uiterlijk beïnvloeden
Er zijn natuurlijk andere factoren die de kleur van aluminium beïnvloeden. Zo kan korrelgrootte de kleur en de glans van profielen beïnvloeden. De juiste samenstelling van het beitsbad en de juiste additieven hierin spelen daarbij een andere belangrijke rol. Het is daarom van belang om samen te werken met professionele chemicaliënleveranciers, zoals Metachem, Alufinish, A&D Chemicals, Henkel e.a.

Conclusie
Door een goede beheersing van het extrusie- en het anodisatieproces kunnen kleurverschillen bij X-ECO 6060-legeringen en bij klassieke legeringen worden voorkomen. Samenwerking met professionele partners die alle stappen van het productieproces beheersen, beperkt het risico van kleurverschillen namelijk tot een absoluut minimum. Daarom heeft E-MAX het afgelopen decennium een uitgebreid partnernetwerk opgebouwd. Daarnaast hebben we een methode uitgewerkt om klassieke en circulaire legeringen samen te verwerken. Wilt u meer weten? Neem dan nu contact met ons op. We leggen het graag verder uit.